Sinfonietta Lentua

Sinfonietta Lentua grundades till millenniet, främst för att uppträda på landshövding Eino Siuruainens nyårsmottagning i Kuhmo. Orkesterverksamheten existerade till en början som en specialkurs på Kuhmo Musikinstitut. Sinfonietta Lentua har sedermera etablerat ett samarbete med Petroskojs statliga musikakademi för att kunna förverkliga en professionell konsertverksamhet.

Sinfonietta Lentua har i tretton års tid fungerat som en närområdesorkester. Av de 25-50 musikerna är hälften professionella eller långt hunna musikstuderande från Kuhmo och Kainuu, hälften professionella musiker som verkar eller har verkat vid Petroskojs statliga musikakademi. Samarbetet har blivit en framgång i såväl en pedagogisk som en konstnärlig mening. Sinfonietta Lentua torde vara den enda orkester i världen som arbetar över en geografisk gräns.

Orkesterns grundare och konstnärliga ledare är kapellmästare Jukka-Pekka Kuusela. Orkestern har förverkligat 45 olika program i 91 konserter, alltid i Kuhmo, men även på olika håll av Finland och Karelska republiken. I programplaneringen gynnas finska och ryska tonsättare, klassisk repertoar och ny musik. Av konserthöjdpunkterna kan nämnas Vivaldis Fyra årstider, Orffs Carmina Burana, Piazzolas Maria de Buenos Aires, Sibelius Kullervosymfoni och flera uruppföranden.

För praktiska arrangemang ansvarar orkesterns stödförening, Sinfonietta Lentuan kannatusyhdistys ry. Orkestern financieras genom bidrag från privata fonder eller från Centret för konstfrämjande och andra almänna källor.

Address:
Koulukatu 1
FI-88900 Kuhmo

Artistic Director:
Jukka-Pekka Kuusela

General Manager:
Matti-Jussi Pollari
+358 400 890 304

Founded: 2000

Size: 20-50 musicians

Concert venue:
Kuhmo Arts Centre Lentua Hall, 668 seats

Tickets: +358 8 6155 5451