Konsertti kapellimestari Frank Shipwayn muistolle 30.10.

Julkaistu 24.10.2014


Konsertti Shipwayn muistolle  - Ohjelmassa brittikapellimestarille läheistä musiikkia

Kuopion kaupunginorkesterin IV Sinfoniasarjan konsertti torstaina 30.10. klo 19 on omistettu elokuussa edesmenneen kapellimestari Frank Shipwayn muistolle. Konsertin johtaa Shipwayn kollega Jonathan Small, pianosolistina esiintyy Irina Zahharenkova.

Frank Shipway Im Memoriam -konsertin ohjelmaan on valittu maestro Shipwaylle tärkeitä teoksia. Konsertin aloittaa Ludwig van Beethovenin Egmont–alkusoitto, joka on sävelletty Goethen samannimiseen näytelmään. W.A. Mozartin 9. pianokonserton solistina esiintyy pianisti Irina Zahharenkova. Kahdenkymmenen vuoden iässä Mozart sävelsi useimmat pianokonsertot ajatellen itseään solistina, mutta yhdeksännen konserton hän sävelsi ranskalaiselle virtuoosille. Teosta pidetäänkin yhtenä säveltäjän mestariteoksista.

Väliajan jälkeen kuullaan Shipwayn maanmiehen, säveltäjä Edward Elgarin musiikkia. Serenadin jousille op. 20 Elgar omisti vaimolleen Alicelle hääpäivälahjaksi. Konsertin päättää Elgarin Enigma-variaatiot op. 36. Teemasta ja 14 variaatiosta koostuva teos on kuuluisa musiikkinsa ja erityisesti variaatioihin liittyvien arvoitusten vuoksi. Nimensä mukaisesti teos on mysteeri: säveltäjä on variaatioissa kuvannut itseään, vaimoaan ja muita lähipiirinsä ihmisiä, ja teoksen osia yhdistää salainen teema, jota säveltäjä ei koskaan paljastanut.

Brittikapellimestari Frank Shipway työskenteli pitkän ja monipuolisen uransa aikana niin klassisen kuin kevyen soitinmusiikin parissa. John Barbirollin kouluttama sekä Herbert von Karajanilta ja Lorin Maazelilta oppia saanut Shipway aloitti uransa Berliinin oopperassa, Glyndebournen festivaalioopperassa ja Englannin kansallisoopperassa. Näissä oopperataloissa hän työsti laajan ohjelmiston, johon kuuluu mm. oopperoita Mozartista Richard Straussiin. Kansainvälisesti hän tuli tunnetuksi mm. kiertueillaan Italian kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Shipway levytti useiden kokoonpanojen kanssa musiikkia barokin ajasta modernismiin. Kapellimestarin töiden ohella hän opetti kapellimestarikursseilla ja toimi kapellimestarikilpailuiden tuomarina. Frank Shipwayn oli määrä johtaa Kuopion kaupunginorkesteria 30.10. konsertissa.

Irina Zahharenkova

Pianisti Irina Zahharenkova on valmistunut Viron Musiikkiakatemiasta prof. Lilian Semperin johdolla ja Sibelius-Akatemiasta prof. Hui-Ying Líu-Tawaststjernan johdolla. Hän on myös opiskellut cembalonsoittoa prof. Maris Valk-Falkin johdolla ja fortepianonsoittoa prof. Pekka Vapaavuoren johdolla.

Zahharenkova on yksi ikäpolvensa palkituimmista nuorista taiteilijoista. Hän on voittanut useita ensimmäisiä palkintoja kansainvälisissä pianokilpailuissa, kuten Leipzigin Johann Sebastian Bach -kilpailu (2006), Italian Alessandro Casagrande -kilpailu (2006), Romanian George Enescu -kilpailu (2005) ja Espanjan Premio Jaén -kilpailu (2004). Vuonna 2008 hänet palkittiin arvostetussa kansainvälisessä Arthur Rubinstein -pianokilpailussa Tel Avivissa, Israelissa. Cembalistina Zahharenkova on palkittu Prahan kevät -kilpailussa Tsekissä (2005) ja fortepianistina Festival van Vlaanderen -kilpailussa Belgiassa (2004). Vuonna 2007 hän oli Borletti-Buitoni -rahaston palkinnon saaja.

Zahharenkova esiintyy säännöllisesti pianistina ja cembalistina Euroopassa ja Aasiassa. Hänellä on ollut resitaaleja Euroopassa ja Japanissa mm. Ruhrin pianofestivaalilla Saksassa, Spoleto-festivaalilla Italiassa, Kuhmon kamarimusiikkifestivaalilla ja Bergenin kansainvälisellä festivaalilla Norjassa. Hän on esiintynyt mm. Israelin Filharmonian, Pilsenin radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Prahan kamariorkesterin ja Viron valtion sinfoniaorkesterin solistina ja mm. Juha Kankaan, Dmitri Aleksejevin, Leif Segerstamin ja Patrick Galloisin johdolla.

Zahharenkova myös opettaa pianonsoittoa Viron Musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa sekä toimii Kuopiossa Savonia-AMK:n säestäjänä. Vuonna 2010 tuli ulos kaksi Zahharenkovan levytystä: cd Bachin Goldberg-variaatioista (Classical Records), ja live-dvd (Estonian Record Productions) Tarton Glasperlenspiel-festivaalilta, jossa hän soitti resitaalin cembalolla, fortepianolla ja pianolla. Hän on levyttänyt myös Scarlattin sonaatteja.

Jonathan Small
Kapellimestarin työ on luonteva jatko oboisti Jonathan Smallille, joka on vuosien ajan opiskellut johtamista oboen äänenjohtajan tehtävien ohella. Soittaessaan Liverpoolin Kuninkaallisessa Filharmoniassa hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä seuraavien kapellimestarien kanssa: Vasily Petrenko, Sir Simon Rattle, Libor Pesek, Vernon Handley ja Sir Charles Mackerras. Skotlannin oopperassa hän on tehnyt yhteistyötä kapellimestarien Sir Alexander Gibson, Raymond Leppard, Leonard Hancock ja Roderick Brydon kanssa.

Small on johtanut Liverpoolin filharmonikkoja, ruotsalaista Musica Vitae -kamariorkesteria ja New Yorkissa mm. Augusta Read Thomasin fagottikonserton Yhdysvaltain ensiesityksen. Vuodesta 2008 lähtien Small on toiminut Wirralin sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina. Orkesteri juhlii tällä kaudella 30-vuotista toimintaansa mm. konsertilla Chesterin katedraalissa ja vierailulla Normandiassa. Jonathan Small on toiminut vuosien ajan Liverpoolin filharmonikkojen oboen äänenjohtajana ja esiintynyt solistina. Pekingin konservatorion vierailevana oboensoiton professorina hän pitää säännöllisesti mestarikursseja ja antaa kamarimusiikkiopetusta.

LiputKuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa 30.10. klo 19 järjestettävään Sinfoniasarja IV -konserttiin: 28 / 23 / 10 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 1,50 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Lipunmyynti Kuopion Musiikkikeskuksen lippukassa (Kuopionlahdenkatu 23), Kuopion kaupunginteatterin lippukassa (Niiralankatu 2), Sokos Kuopio sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin yhteinen palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min. + pvm). eLiput: www.lippu.fi.

 

 

Takaisin