Aurora Borealis - pohjoisia ääniä 11.12. - Sibelius ja kansanmusiikki kietoutuvat yhteen Tapiolassa 12.12.

Julkaistu 5.12.2014


Tapiola Sinfoniettan Taiteilijat lähikuvassa -sarjaan kuuluva Aurora Borealis -konsertti esittelee orkesterin kontrabasisti Mikko Kujanpään sekä muusikkona että säveltäjänä. Sellosalissa torstaina 11.12. olevan konsertin nimi viittaa revontuliin, ja se tarjoaa tilaisuuden nauttia musiikista ja sen värikylläisistä maisemista vuoden pimeimpänä aikana.
Ohjelmassa on Kujanpään sävellyksiä ja sovituksia jousikvartetille ja jazzyhtyeelle sekä Verneri Pohjolan ja Antti Kujanpään tuotantoa.

”Konsertin nimi, Aurora Borealis, viittaa revontuliin. Nämä yötaivaan värikkäät valoilmiöt luovat kiehtovan vertauskohdan illan musiikilliseen antiin sekä sen muuttuviin hetkiin ja väreihin”, kertoo Kujanpää. ”Konsertissa voi kuulla myös pohjoismaisia vaikutteita. Itselleni esimerkiksi norjalaisen jazzmuusikko Christian Wallumrødin sävellykset edustavat mielenkiintoista musiikillista ilmaisua, jossa tyylirajat katoavat ja niistä tulee merkityksettömiä. Myös viimekesäinen polkupyörämatkani Lofooteille ja saarten jylhissä maisemissa nuottivihkoon rustaamani teemanpätkät ovat jättäneet jälkensä illan sävellyksiin. Säveltäminen ja sovittaminen on ollut minulle positiivinen haaste, mahdollisuus ilmaista itseäni sävellysteni kautta ja tuoda niissä ilmi musiikillista matkaani. Jousikvartetin ja jazzyhtyeen yhdistelmässä kaksi maailmaa kohtaavat kiehtovin tuloksin.”

To 11.12.2014 klo 19 Sellosali
Taiteilijat lähikuvassa 3: Aurora Borealis ̶ pohjoisia ääniä
Mikko Kujanpää, kontrabasso
Eriikka Maalismaa, viulu
Sari Deshayes, viulu
Olga Reskalenko, alttoviulu
Jukka Kaukola, sello
Verneri Pohjola, trumpetti
Antti Kujanpää, piano
Ville Pynssi, rummut

Liput toimituskuluineen: 14,50 € / 7,50 € Lippupisteestä ja ovelta tuntia ennen konserttia.
www.lippu.fi, 0600 900 900 (1,98 € / min+pvm) 
Sellosali: Soittoniekanaukio 1 A, Espoo (Leppävaara, Kauppakeskus Sello) 

Sibelius ja kansanmusiikki kietoutuvat yhteen Tapiolassa

Tapiola Sinfoniettan syyskausi päättyy juureviin ja juhlaviin suomalaiskansallisiin sävyihin. Perjantaina 12.12. orkesterin vieraaksi saapuu viulisti Pekka Kuusiston ohella suomalaisen kansanmusiikin kärkinimiä. Konsertti pyörähtää käyntiin kaustislaisella purppurilla ja päättyy Sibeliuksen viulukonserttoon, joka esitetään tällä kertaa ilman kapellimestaria. Illan aikana kuullaan myös runolaulua ja Pehr Henrik Nordgrenin Pelimannimuotokuvia.

Konsertti alkaa kaustislaisen hääpurppurin sävelmillä, joiden aidosta soinnista vastaavat ”viulu kädessä syntyneet” kaustislaisen pelimannisuvun jäsenet Mauno, Aili, Alina ja Esko Järvelä. Purppurinuottien jälkeen vuorossa on uusmaalaisia valsseja ja polskia.

Orkesteri tarttuu kansanmusiikkiaiheeseen Pehr Henrik Nordgrenin teoksessa Pelimannimuotokuvia (1976). Ilmeikäs teos jakaantuu neljään osaan: Näpäyttelijä, Tuumiskelija, Vanhan miehen menuetti ja Pelimannin elämänkappale. Kolmannen osan aiheet ovat peräisin 1700-ja 1800-luvulta, kun taas muissa osissa keskeisenä materiaalina ovat olleet korsnäslaisen pelimannin Johan Erik Taklaxin vuonna 1930 tallentamat sävelmät.

Konsertin toisen puoliajan aloittaa runolaulaja Ilona Korhonen inkeriläisiin kansanrunoihin pohjautuvalla improvisatorisella esityksellään. Päätösnumerona kuullaan Sibeliuksen viulukonsertto, jonka Tapiola Sinfonietta ja Pekka Kuusisto esittävät tällä kertaa ilman kapellimestaria. Sibelius on sulauttanut siinä yhteen painokkaan sinfonisen kokonaislinjan ja huimaavan virtuoosisuuden, joka tulee esille erityisesti demonisen tanssillisessa finaalissa.

Pe 12.12.2014 klo 19
Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
KUUSISTO & JÄRVELÄT & KORHONEN
Tapiola Sinfonietta
Pekka Kuusisto, viulisti-johtaja
Mauno Järvelä, viulu
Aili Järvelä, viulu
Alina Järvelä, viulu
Esko Järvelä, harmooni
Ilona Korhonen, runolaulu

Trad: Kaustislaista purppuria
-Puhkion Eliaksen marssi - A-duuri marssi
-Hyppytahdit
-A-molli flikuleeri
-Loppukruusauspolskat
Trad: Uusmaalaista pelimannimusiikkia
-Valssi Vihdistä
-Kruununpudotuspolska – Kolme hääpolskaa
Nordgren: Pelimannimuotokuvia
Trad. / Korhonen: Runolaulua
Sibelius: Viulukonsertto

Liput Lippupisteestä alk. 25/19/11 €, sis. palvelumaksun
www.lippu.fi, 0600 900 900 (1,98 € / min+pvm)
Espoon kulttuurikeskus: Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo (Tapiola)

 

Takaisin