Vesa Norilo loi tohtorintutkinnossaan uuden ohjelmointikielen

Julkaistu 30.3.2016

Vesa Norilo on kehittänyt tohtorintutkinnossaan uuden ohjelmointikielen. Sen avulla muusikot ja säveltäjät voivat itse toteuttaa tarvitsemiaan digitaalisia sovelluksia kuten soittimia tai keinoakustiikkaa. Norilon tutkinto on ensimmäinen Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikkiteknologian alalta valmistuva tohtorintutkinto ja se tarkastetaan 5.4.2016.

Muusikoiden ja säveltäjien on ollut hankala itse toteuttaa luovassa työssään tarvitsemiaan digitaalisia soittimia, äänen sävyjä muokkaavia laitteita tai keinoakustiikkaa. Niitä ovatkin kehittäneet yleensä kaupalliset tahot tai tekniikan alan tutkijat. Vaikka muusikoille suunnattuja ohjelmointikieliä on olemassa jo paljon, niistä vain harva käsittelee soivaa, korvin kuultavaa ääntä. Norilon luomaohjelmointikieli Kronos on tarkoitettu musiikkisovelluksissa käytettävään signaalinkäsittelyyn eli tietokonelaskentaan, joka muokkaa tai tuottaa digitaalisia ääniä. Se keskittyy ainoastaan soivan äänen syntesointiin ja muokkaukseen.Siksi se onhelppokäyttöisempi kuin ne ohjelmointikielet, joita perinteisesti käytetään signaalinkäsittelyyn.

- Kronoksen avulla voi esimerkiksi laatia ohjelmia, jotka toimivat virtuaalisina soittimina tai kaiuttavat ääntä siten, että se vaikuttaa soivan suuressa katedraalissa. Signaalinkäsittelyn eri sovelluksia käytetään myös vaikkapa pop-musiikin tuotannossa moniin tarkoituksiin, musiikillisen dynamiikan käsittelystä äänenvireen korjaukseen ja erilaisiin efekteihin, Norilo kertoo.

Norilon mukaan musiikillinen signaalinkäsittely on väylä niin luovaan ilmaisuun kuin kaupalliseen tuotekehitykseenkin.

- Suuri osa nykysäveltäjistä käyttää tietokonelaskentaa hyödyntäviä työkaluja ainakin teostensa nuottikuvan luomiseen. He kaipaavat uusia digitaalisia soittimia. Studiotyössä sovelletaan uusia algoritmeja äänentallennuksen jatkuvaan kehittämiseen, ja musiikintutkijat hyödyntävät erikoistunutta matematiikkaa äänen laskennalliseen analyysiin. Tutkimukseni ideana on, että säveltäjät, muusikot ja musiikkiteknologit voisivat itse toteuttaa erilaisia tarvitsemiaan sovelluksia Kronosta hyödyntäen, Norilo toteaa.

Lisätietoja:
Vesa Norilo
vesa.norilo[at]uniarts.fi

Vesa Norilon tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus
5.4.2016 klo 14, Musiikkitalo, Black Box (Mannerheimintie 13, Helsinki)
Tohtorintutkinnon otsikko: Kronos - Reimagining Musical Signal Processing
Tarkastustilaisuuden valvoja: Kalev Tiits
Vastaväittäjä: Professori Roger B. Dannenberg (Carnegie Mellon University)
Tilaisuus on englanninkielinen.

 

Takaisin