Oulu Sinfonia, Bowie in Berlin & upeita klassikoita

Julkaistu 12.11.2018

Bowie in Berlin 

Tammikuussa 2016 menehtyneen David Bowien musiikki elää ja saa uusia ulottuvuuksia Oulu Sinfonialle tehdyissä sovituksissa. Torstain ja perjantain tribuuttikonsertien solisteina laulavat Inga Söder ja Osmo Ikonen. Multitalentti Eero Lehtimäki debytoi  Oulu Sinfonian johtajana.

1960-luvulla uransa aloittanut David Bowie oli poikkeuksellinen lahjakkuus. Hän oli muusikko, näyttelijä ja taiteilija, jonka merkityksen mittana voi pitää vaikkapa  hänelle omistettua näyttelyä maailman arvostetuimpiin kuuluvassa Lontoon Victoria & Albert -museossa. Vuonna 2013 kuratoitu näyttely kiersi kymmenessä maassa ja keräsi päättymisvuoteensa 2017 mennessä enemmän kävijöitä kuin mikään muu V&A:n musiikkiaiheisista näyttelyistä siihen asti. Nyt hänen musiikkiaan kuullaan Oulu Sinfonian tilaamina sinfoniaorkesterisovituksina torstaina 15.11. ja perjantaina 16.11.

”Bowie on minulle tärkein yksittäinen kevyen musiikin säveltäjä”, sanoo Mauri Sumén, yksi Oulu Sinfonian valitsemista Bowie-sovittajista. "Arvostukseni on vuosien varrella vain kasvanut, siksi tämä tehtävä oli erittäin mieluinen. Työhön ryhtyessäni odotin jännityksellä, mitä alkaa syntyä!" Konsertin teoksia sovittavat myös Heikki Elo, Artturi Rönkä, Sampo Kasurinen, Kirmo Lintinen, Osmo Ikonen ja Jussi-Matti Haavisto.

Klassiselle sinfoniaorkesterille rytmimusiikin sovittaminen ei aina ole helppo tehtävä. "Usein kevyessä musiikissa kappaleiden hento musiikillinen ydin tekeen niistä työläitä sovitettavia. Bowien kohdalla tilanne on päinvastainen," Sumén toteaa. "Tuotantohan on musiikillisesti monitaihoista, eikä lainkaan yhdestä puusta veistettyä. Aineksiltaan musiikki on riittävän rikasta, että sitä on mielekästä sovittaa."

David Bowien kyvyt laulajana olivat loistavat. YLE:n musiikkitoimittaja Jyrki Koskenseppä ottaa esimerkiksi Bowien ja Bing Crosbyn joululauludueton (Piece on Earth/Little Drummer Boy 1977): "Bowie ei todellakaan jää kakkoseksi Crosbyn rinnalla. Hän pystyi muuntautumaan ja laulamaan mitä vaan ja aikamoisella rekisterillä. Siihen ei Bowien tuotannossa heti huomaa kiinnittää edes huomiota, niin vaivatonta se on." Samaa kiittää myös Sumén: "Bowiella oli valtavan hyvä tekniikka ja erittäin laaja ääniala. Lähtökohtaisesti hän oli baritoni, ääni oli syvä ja sointuva."

Suménin sovitettavaksi tulivat Beauty and the Beast (Heroes), Subterraneans (Low) ja Where Are We Now (The Next Day), jossa on vahva linkki Berliinin kauden albumeihin. Näiden lisäksi Sumén sovitti myös Bowien viimeiseksi jääneen albumin Black Star viimeisen kappaleen I Can't Give Everything Away. "David Bowiella on ollut aivan alusta lähtien selvästi oma erityinen taiteilijaääni. Hän oli älyllinen, lukenut ja laajasti sivistynyt. Väitän, että hänen merkityksensä tulevina vuosina vain kasvaa."

Oulu Sinfonian Bowie-solisteina laulavat Inga Söder ja Osmo Ikonen, molemmat monipuolisia ja lahjakkaita muusikoita.

Laulaja, lauluntekijä ja -pedagogi Inga Söder on suurelle yleisölle tuttu Tartu Mikkiin ja The Voice of Finland -ohjelmista. Hän oli mm. Kaartin Combon ensimmäinen naissolisti Linnan juhlissa. Hän on Oulun Pop & Jazz konservatorion laulun lehtori.

Osmo Ikonen ei juuri esittelyä kaipaa. Nelinkertaisen Kultainen Venla -palkitun SuomiLOVE-ohjelman solisti ja sovittaja on musiikin monitaituri, joka laulaa ja soittaa mm. selloa, kosketinsoittimia ja bassoa. Ikonen toimii myös musiikin tuottajana.

 

Takaisin